Hubungan Asupan Vitamin A, Konsumsi Buah dan Sayur dengan Kejadian Low Vision pada Anak Usia Sekolah 7 – 12 Tahun di Provinsi Bengkulu (Analisa Data Sekunder Riskesdas Tahun 2007)

Sonia Mareta, dudung Angkasa

Abstract


Abstract

Low vision differs with blindness. Not like the blind, people with low vision has some useful sight. Low vision caused by several factors such as birth too young (premature), maternal infection when pregnant, refraction abnormalities, inadequate intake, dietary habits and patterns that are wrong as well as vitamin A deficiency. Research aims to determine the relationship of vitamin A , the consumption of fruit and vegetables with incidence of low vision in children aged 7-12 years in the province of Bengkulu.This research using data secondary Riskesdas 2007, with the approach of cross-sectional, with the number of samples a whole (n = 894). Using statistics t-test independent and chi square. The results of statistical tests showed no significant of vitamin A intake , consumption of fruits and vegetables with incidence of low vision ( p ≥ 0.05). Need for attention from parents regarding vitamin A intake , consumption of fruits and vegetables as well as the attention of the parties concerned about the prevalence of low vision and need to improve the health and nutrition education programs.

 

Keywords: vitamin A, consumption of fruits and vegetables, low vision

 

 

Abstrak

Low vision berbeda dengan kebutaan. Tidak seperti orang yang buta, orang dengan low vision memiliki beberapa pandangan yang berguna. Low vision terjadi karena beberapa faktor seperti kelahiran yang terlalu muda (premature), infeksi ibu ketika hamil, kelainan refraksi, asupan yang tidak memadai, pola dan kebiasaan makan yang salah serta defisiensi vitamin A.Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui hubungan vitamin A, konsumsi buah dan sayur dengan kejadian low vision pada anak usia 7-12 tahun di Provinsi Bengkulu. Penelitian ini menggunakan data sekunder Riskesdas 2007, dengan pendekatan cross-sectional, dengan jumlah sampel keseluruhan (n = 894). Menggunakan uji statistik uji t-test independent dan uji chi square. Dari hasil uji statistik menunjukkan Tidak ada hubungan asupan vitamin A, konsumsi buah dan sayur dengan kejadian low vision (p≥0.05). Perlu adanya perhatian dari orangtua mengenai asupan vitamin A, konsumsi buah dan sayur serta perhatian dari pihak yang terkait mengenai prevalensi low vision serta perlu adanya peningkatan program penyuluhan kesehatan dan gizi.

 

Kata kunci: vitamin A, konsumsi buah dan sayur, low vision


Full Text:

PDF

References


All About Low Vision. Available at : http://www.lighthouse.org/about-low-vision-blindness/all-about-low-vision.

All About Vision, “A complete guide from all about low visionâ€. Available at : http://AboutAllAboutVision.com.

Boonsra N., et al, “Changes in causes of low vision between 1988 and 2009 in a Dutch population of childrenâ€, Acta Ophthalmol, 2012

Christen. G.W., et al, “Fruit and vegetable intake and the risk of cataract in women1–3â€, Am J Clin Nutr 2005;81:1417–22, Printed in USA, 2005

David L., and Watts, “The Nutritional Relationships of Vitaminâ€, Journal of Orthomolecular Medicine Vol. 6, No. 1, 1991

Hutauruk, M.R, “Hubungan antara pengetahuan dengan sikap orangtua terhadap kelainan refraksi pada anakâ€, Fakultas Kedokteran UNDIP, 2009

“Low Visionâ€, University of Michigan Kellogg Eye Center. Available at: http://www.kellogg.umich.edu/patientcare/conditions/lowvision.html.

“Low vision and Rehabilitationâ€, University of Michigan Kellog Eye Center, Available at : http://www.kellogg.umich.edu/lowvision/.

Lueck, A.H, “Comprehensive low vision careâ€, In: Lueck AH, editor. Functional vision: A practitioner's guide to evaluation and intervention, AFB Press. p 3 – 24, New York, 2004

Myrnawati, “Kebijakan Pemberian Vitamin A dan Dampaknya Pada Kesehatandan Kematian Bayi dan Anakâ€, Jurnal kedokteran Yarsi, Volume 5 N0. 1, Jakarta, Januari – April, 1997

Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS), “Proporsi low vision di Indonesiaâ€, 2007

Sediaoetama, dan Achmad, D, “Ilmu Gizi untuk Mahasiswa dan Profesiâ€, Dian Rakyat Jakarta, 1999




DOI: https://doi.org/10.47007/nut.v6i1.1258

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


indexed by
      

Lembaga Penerbitan Universitas Esa Unggul
Jalan Arjuna Utara No 9 Kebon Jeruk Jakarta - Indonesia
(021) 567 4223 ext 266

View My Stats