PENGEMBANGAN POCKET STICK DENGAN PENAMBAHAN IKAN TERI (Stolephorus sp) DAN KACANG MERAH (Phaseolus vulgaris L) SEBAGAI SNACK UNTUK ANAK SEKOLAH

Prita Dhyani Swamilaksita, Yulia Silviani Cidi, Yuges Saputri

Abstract


Background: The habit of eating street food is a eating habit that occurs in school children. Many snack foods are found to contain macro nutrients and low in micronutrients, especially calcium and fiber, so that if this happens continuously it can cause school children to consume less calcium and fiber. Purpose: To determine the calcium and fiber content in pocket sticks with the addition of fish anchovies and red beans as additional food for school children. Methods: This study was experimental, using a completely randomized design (CRD) and Visual Analog Scale (VAS) instruments and a Likert scale. The concentrations of anchovies and kidney beans in four treatments were 0 g: 150 g, 60 g: 90 g, 70 g: 80 g, 80 g: 70 g. Results: Based on the results of the analysis of the nutrient content of the pocket stick, the best was F3 treatment with the addition of 80 grams of anchovy and 70 grams of red beans, which had a water content of 4.10 g, an ash content of 3.32 g / 100, a fat content of 23.84 g / 100 g, a protein 14.6 g, carbohydrate content 54.08 g, crude fiber content 0.06 g, and calcium content 147.08 mg. For the hedonic test and hedonic quality on all parameters (color, taste, aroma, texture, taste, and overall) there were no differences. Conclusion: Pocket Stick can be used as additional food for school children

 

Keywords: Pocket Stick, Nutritional Content, Hedonic Test, Hedonic Quality Test, Anchovy, Red Beans, Calcium, Fiber


Full Text:

PDF

References


Alatas, S. (2011). Status Gizi Anak Usia Sekolah (7-12 Tahun) dan Hubungannya dengan Tingkat Asupan Kalsium Harian di Yayasan KampungKids Pejaten Jakarta Selatan Tahun 2009. [Skripsi]: Universitas Indonesia.

Aninditya, I. (2011). Peran Zat Gizi Makro Dalam Makanan Jajanan Di Lingkungan Sekolah Terhadap Kejadian Obesitas Pada Anak. [Skripsi]: Universitas Diponegoro.

Aryanti, E., & Dharmayanti, A. (2014). Manfaat Ikan Teri Segar (Stolephorus sp) Terhadap Pertumbuhan Tulang dan Gigi. Odonto Dental Journal 1 (2), 52-56.

Badan Pengawas Obat dan Makanan. (2013). Pedoman Pangan Jajanan Anak Sekolah untuk Pencapaian Gizi Seimbang Bagi Orang Tua, Guru dan Pengelola Kantin. Jakarta: Direktorat Standardisasi Produk Pangan Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya Badan Pengawas Obat dan Makanan RI.

Badan Pengawas Obat dan Makanan. (2016). Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan RI No. 13 Tahun 2016 Tentang Pengawasan Klaim pada Label dan Iklan Pangan Olahan.

Fatimah, P., Nasution, E., & Aritonang, E. (2013). Uji Daya Terima dan Nilai Gizi Biskuit yang Dimodifikasi dengan Tepung Kacang Merah. Jurnal Universitas Sumatera Utara, 1-7.

Fitri, A., Anandito, B., & Siswanti. (2016). Penggunaan Daging dan Tulang Ikan Bandeng (Chanos chanos) Pada Stik Ikan Sebagai Makanan Ringan Berkalsium Dan Berprotein Tinggi. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 9 (2), 65-77.

Handayani, D., & Kartikawati, D. (2014). Stik Lele Alternatif Diversifikasi Olahan Lele (Clarias SP) Tanpa Limbah Berkalsium Tinggi. Jurnal Ilmiah UNTAG Semarang, 40-48.

Herliani, D. (2016). Pengaruh Penambahan Ikan Teri (Stolephorus commersonii) dan Suhu Pengeringan Terhadap Karakteristik Dendeng Batang Talas (Colocasia esculenta (L) Schott). [Skripsi] : Universitas Pasundan.

Justisia, W., & Adi, A. (2016). Peningkatan Daya Terima dan Kadar Protein Nugget Subtitusi Ikan Lele (Clarias Batrachus) dan Kacang Merah (Vigna Angularis). Media Gizi Indonesia 11 (1), 106-112.

Kementerian Pertanian RI. (2015). Statistik Konsumsi Pangan Tahun 2015. Jakarta: Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian RI.

Kristianto, Y., Riyadi, B., & Mustafa, A. (2013). Faktor Determinan Pemilihan Makanan Jajanan pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional, 489-493.

Noviyani, D. (2012). Efek Pemberian Makanan Tambahan Anak Sekolah (PMT-AS) Terhadap Peningkatan Prestasi Belajar Di SD Negeri Banyuanyar III Kota Surakarta Tahun 2012. Jurnal UMS, 10-16

Praptiningrum, W. (2015). Eksperimen Pembuatan Butter Cookies Tepung Kacang Merah. [Skripsi]: Universitas Negeri Semarang.

Putra, Y., Sayuti, K., & Yenrina, R. (2014). Pengaruh Pencampuran Fillet dan Tulang Tuna (Thunnus Sp.) Terhadap Karakteristik Nuget Yang Dihasilkan. [Thesis] : Universitas Andalas.

Siswanti, Agnesia, P., & Katri, B. (2017). Pemanfaatan Daging dan Tulang Ikan Kembung (Rastrelliger Kanagurta) dalam Pembuatan Camilan Stik. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian 9 (1), 41-49.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


    

Lembaga Penerbitan Universitas Esa Unggul
Jalan Arjuna Utara No 9 Kebon Jeruk Jakarta 11510
Telp : 021 5674223 ext 266

email : [email protected]